SRB | EN | DE

Bez živog konteksta učenje ostaje u vakumu

U toku naše sledeće koncertne sezone, četvrte po redu, daćemo sve od sebe da negujemo prirodni dečiji autoritet i, zajedno sa roditeljima, pomognemo deci da mobilišu sve svoje snage za unutrašnji razvoj kroz lepotu Muzike. Sve što deca uče potrebno je staviti u živi kontekst svakodnevnice i zbog toga naši programi neizostavno imaju element interaktivnosti tj. trenutne integracije jednostavnih aktivnosti u formu koncerta. Pripremamo lepe programe i nadamo se da ćemo dosta naučiti jedni od drugih i u ovoj koncertnoj sezoni. Sviraćemo za sve uzraste od beba do đaka petaka.

Kako bismo što lepše počeli koncertnu sezonu, prenosimo vam inspirativni odlomak iz knjige Moje detinjstvo na ostrvu Fin danskog kompozitora Karla Niksena. Otvorite um i srce za lepotu Muzike i vidimo se na koncertima 🙂

” Uvek sam se čudio kako se malo pažnje posvećuje tome da je dete u trenutku kada primi neki snažan utisak, neki utisak koji je dovoljno snažan da trajno ostane u sećanju, zapravo pesnik, i ima svoje posebne preduslove primanja, reprodukovanja ili prosto čuvanja tog utiska. Pesnička snaga je pre svega snaga, sposobnost posmatranja i shvatanja na poseban način. Mi smo, dakle, svi nekada bili pesnici, umetnici, svako na svoj način. Mora da je grubost sa kojom život i odrasli pozivaju dete da napusti svoj lepi pesnički i umetnički svet i da zakorači u nemilosrdnu i ozbiljnu stvarnost razlog što većina nas izgubi ove sposobnosti, te se tako božanski dar mašte, sa kojim je dete rođeno, pretvara u zanesenjaštvo ili se potpuno gubi.

Veliki pesnici, mislioci, naučnici i umetnici su samo izuzeci koji nam potvrđuju pravilo. (Carl Nielsen 1970, str.7)”

Neda Aleksić, osnivač

Fotografija: Dragan Milošević/ Zatvaranje III koncertne sezone, koncert Artyshiranje na kub