SRB | EN | DE

Muzička priča ARTYSH mame

Kako mamin stomak raste, sa njim rastu i uzbuđenje i nestrpljenje da se konačno ugleda maleni lik, dodirnu rukice i izmami osmeh. Kao mladi roditelji željni prvih interakcija, veoma smo se radovali  probuđenoj radoznalosti naše devojčice čudesnim zvucima spoljnog sveta.

Bebin vid je po rođenju tek u razvoju pa se prve spoznaje sažimaju kroz čula dodira i sluha. Pamtim trenutke njenog prvog hvatanja zvečke, kada su joj se okice raširile a istraživački duh planuo u tom malom biću, fasciniranom čudesnom spravom neobičnog  zvuka. Usledili su i prvi osmesi i uzbuđenje bebe dok smo sa njom u naručju igrali uz vrlo ritmične i žive melodije, kao i smirenje i pospanost u toku mog pevanja uspavanki. Njen muzički napredak uočili smo i kroz veoma veseo trenutak klimanja glavom uz muziku, koje smo doživeli kao prvo igranje i razumevanje ritma. Uskoro je proširila repertoar „plesnih pokreta“ mahanjem glavom levo – desno, a muzičko ushićenje ispraćeno je i prvim nespretnim i simpatičnim tapšanjem. Tada se tata dosetio da imamo i veliki sintisajzer, a zahvaljujući bebi Lidiji koja je istražila sve dugmiće, uskoro smo uočili njen izbor omiljenih numera uz koje uzbuđeno lupa po dirkama i mrda kukovima. Posebnu radost pričinjava mi činjenica da je sintisajzer samoinicijativno uvrstila u uži izbor omiljenih igračaka, kojima posvećuje pojedinačno po par minuta pažnje u brojnim navratima. Kada se uputi ka sintisajzeru, i suprug i ja radosno dotrčavamo da doživljaj istraživanja zvukova i igranja uz snimljene melodije učinimo što zabavnijim i uzbudljivijim za sve nas. Naša curica se raduje njoj specifičnim vikanjem, smejanjem i ushićivanjem dok su mami oči pune nade da svaka beba, pa i naša, skriva brojne talente koji polako izlaze na videlo.

Trenutak za pamćenje bio je i bebino praćenje koncerta klasične muzike na televiziji kada je neočekivano dugo i zaneseno slušala violončelo. Na trenutke bi me pogledala značajno kao da želi da poruči: „Kako je ovo lepo“, pa sam joj kao saučesnik u zanosu odgovarala: „Znam, zato se sviranjem i bavim…“

Ana Komarica